وایت پیپر (White paper) چیست و چگونه آن را مطالعه کنیم؟

وایت پیپر که در فارسی تحتعنوان «اوراق سفید» ترجمه شده است، در حقیقت به گزارشی جامع و کامل از عملکرد یک طرح یا پروژه و مشکلی که حل میکند اشاره دارد. کاربرد وایت پیپر محدود به دنیای ارزهای دیجیتال نیست؛ اما امروزه این اصطلاح در فضای بلاک چین و ارزهای دیجیتال نیز بسیار کاربرد دارد و بهکرات دیده میشود. در این مقاله نگاهی به اهمیت وایت پیپر در حوزه ارزهای دیجیتال داریم و روشهای صحیح مطالعه آن را بررسی کنیم.
وایت پیپر (white paper) در حوزه ارزهای دیجیتال چیست؟
وایت پیپر در حوزه ارزهای دیجیتال سندی (معمولاً یک فایل PDF) است که توضیحی جامع از یک پروژه غیرمتمرکز (ارز دیجیتال یا شبکه مبتنی بر بلاک چین) در آن ارائه شده است. در حقیقت وایت پیپر یک معرفینامه از پروژه است که به خواننده توضیح میدهد یک پروژه قرار است چه مشکلی را حل کند. وایت پیپر در هر حوزهای میتواند وجود داشته باشد و محدود به دنیای ارزهای دیجیتال نیست.
زمانی که با یک ارز دیجیتال جدید روبهرو هستیم (علیالخصوص اگر این پروژه در مرحله عرضه اولیه سکه یا همان ICO قرار داشته باشد)، اولین گامی که برای تحلیل آن باید برداریم، مطالعه وایت پیپر است.
هدف از نگارش این سند در فضای ارزهای دیجیتال، ارائه نقشهای دقیق از آینده این ارزها و برنامههای آنهاست. توضیح جامعی از خود محصول و فناوریای که پشت آن قرار دارد، مشکلی که این محصول قرار است آن را حل کند، جزئیاتی در خصوص توکن دیجیتال آن و اطلاعاتی در مورد تیم توسعهدهنده و نقشه راه آنها برای این پروژه، از جمله مواردی هستند که در وایت پیپر باید به آنها اشاره شود.
معروفترین وایت پیپر موجود در دنیای ارزهای دیجیتال، گزارش معرفی بیت کوین است. این وایت پیپر با عنوان «بیت کوین: یک سیستم پرداخت نقدی الکترونیک و همتابههمتا»، در سال ۲۰۰۸ توسط ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto)، خالق ناشناس بیت کوین منتشر شده و تولد اولین ارز دیجیتال غیرمتمرکز جهان را رقم زده است. از این لینک میتوانید وایت پیپر بیت کوین را مطالعه کنید.
مطالعه وایت پیپر(white paper) پروژهها (پیش از سرمایهگذاری روی آنها) به سه دلیل اهمیت دارد. اولین دلیل این است که به شما این امکان را میدهد تا خود پروژه را درک کنید و با آن آشنا شوید. دلیل دوم این است که با مطالعه وایت پیپر میتوانید مشکلی را که این پروژه در صدد رفع آن است کشف کنید و بررسی کنید که آیا این پروژه خواهد توانست چنین مشکلی را حل کند یا خیر. در نهایت اینکه مطالعه وایت پیپر، توانایی سنجش اعتبار توکن پروژه را در اختیار شما قرار میدهد و شما خواهید توانست با دید بازتری در خصوص سرمایهگذاری (یا سرمایهگذاری نکردن) بر روی آن تصمیمگیری کنید.
نباید این نکته را فراموش کرد که وایت پیپرها (white paper) را تیم پروژه مینویسند و بنابراین تا زمانی که بررسی و تحلیل دقیق انجام نشود، بهصورت مستقیم نمیتوان نکته منفی در یک وایت پیپر پیدا کرد. بدیهی است که تیم توسعه یک پروژه در گزارشهای خود تنها از پروژه خود تعریف و تمجید میکنند، اما با بررسی عمیق میتوان نقاط ضعف و گفتهنشده پروژه را پیدا کرد.
در ادامه بهطور مختصر توضیح میدهیم که چطور یک وایت پیپر را مطالعه کنید. با کمک این سند برای تصمیمگیری در خصوص سرمایهگذاری در ارز دیجیتال یا ICO بعدی خود، به یک سلاح قوی مجهز خواهید شد.
جهت دسترسی به سایر مقالات کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.